Search
Close this search box.

آینده کربنکینگ

پیشرفت و مطابقت با تکنولوژی‌های جدید، در قالب یک نرم‌افزار متمرکز، نیاز به حل مسائل پیچیده‌ای دارد که گاه ممکن نیست و گذار به نرم‌افزاری با معماری جدید‌تر، گریزناپذیر است. پس کرلس را می‌توان آینده کربنکینگ دانست؛ آینده‌ای که فراتر از قدم بعدی است و نوری برای ادامه مسیر.
درحال حاضر، بانک‌های متعددی از خدمات بانکداری ساخت‌پذیر تمنوس استفاده می‌کنند که از جمله می‌توان به Garanti BBVA International اشاره کرد؛ بانک مذکور به لطف استفاده از این پلتفرم، موفق شده تا به یکی از نخستین‌ بانک‌های هلند تبدیل شود که از فضای ابری برای فرایندها و پایگاه‌های داده مشتریان استفاده می‌کند.
حقیقت این است که توسعه راهکارهای جامع بانکی، از لحاظ کسب‌وکاری و زیرساختی مشکلات و دردسرهایی دارد. از جنبه کسب‌و‌کاری باید به سابقه‌ بانک‌ها اشاره کرد و اینکه آنها با استفاده از سیستم‌های قدیمی اداره می‌شوند؛ بنابراین خرید کربنکینگ جدا و به‌صورت یک‌باره برای آنها به‌صرفه نیست یا اینکه اصلا مهاجرت به آن کاری سخت، پرهزینه و پردردسر است.
امروزه با پدیدآمدن پلتفرم‌های ابری که ضمن تضمین قابل‌اعتمادبودن و مقیاس‌پذیری در بالاترین سطح از استانداردها، قیمت بسیار مناسبی هم برای خدمات خود ارائه می‌دهند، بازاندیشی این سوال بنیادین که آیا بانک‌ها حتما باید خودشان مدیریت زیرساخت ابری خود را به‌صورت متمرکز برعهده داشته باشند، ضروری به‌نظر می‌رسد.
تحولات وسیع فناورانه که برخاسته از تغییرات سلایق و نیازهای افراد بوده، در یک دهه اخیر به اوج خود رسیده است. این موضوع، موجب ایجاد نیازهای متفاوتی در حوزه عملیات پرداخت در مثلث ارتباطی کسب‌وکارها، بانک‌ها و مشتریان شده است. پیرو این موضوع، درگاه‌های پرداخت یا Payment Gatewayها و سوئیچ پرداخت یا Payment Switchها نیز از ابعاد مختلف، تغییراتی را تجربه کرده‌ و خواهند کرد که در اینجا به بررسی آنها می‌پردازیم.
اصطلاح «بانکداری بدون Core» یا (Coreless Banking) از محدودیت‌های سیستم‌های Core سنتی پدید آمده و از معماری بانکی‌ای دفاع می‌کند که به یک Core واحد و یکپارچه وابسته نیست. درعوض، از پلتفرم‌های مبتنی‌بر پردازش و ذخیره‌سازی ابری، APIها (رابط‌های برنامه‌نویسی کاربردی) و معماری ریزخدمات (Microservices) برای ایجاد یک زیرساخت بانکی انعطاف‌پذیر و مقیاس‌پذیر استفاده می‌کند.
اصرار برای نگه‌داشتن سیستم کربنکینگ به‌صورت همان هسته‌ متمرکز که قابلیت زیادی برای تغییر و نوآوری ندارد، امکان ارائه‌ سرویس‌های جدید و ورود به بازارهای جدید را از ما می‌گیرد. در سیستم کربنکینگ، یک چسبندگی بین لایه‌ سرویس و لایه‌ زیرساخت ایجاد می‌شود. درحالی که اگر به‌صورت کرلس عمل کنیم، وابستگی سرویس به زیرساخت کم می‌شود.
در دنیای همیشه درحال تحول فناوری بانکداری، سیستم‌های بانکداری متمرکز برای مدت طولانی ستون فقرات موسسات مالی بوده‌اند. با این حال، محدودیت‌ها و چالش‌های مرتبط با این سیستم‌ها، راه را برای تغییر پارادایم به‌سمت بانکداری Coreless هموار کرده است.
در سنوات اخیر، فناوری اطلاعات با سرعت شگفت‌انگیزی در حوزه‌های مختلف، از جمله صنعت بانکداری، تحول ایجاد کرده است. بانک‌های ایرانی نیز در این راستا پیشرفت‌های چشمگیری داشته‌اند. از جمله مفاهیمی که به‌تازگی در این زمینه مطرح شده، گذر از بانکداری متمرکز (Core Banking) به مفهوم بانکداری بدون هسته (Coreless Banking) است.
در میان شرکت‌های توسعه‌دهنده نرم‌افزارهای بانکی، به تازگی موضوع تولید و استقرار نرم‌افزار بانکداری بدون هسته یا CoreLess ‌Banking در جریان است. این نوع بانکداری در عمل، تبدیل و تفکیک نرم‌افزار سنتی و تک هسته به ماژول‌ها یا میکروسرویس‌های مستقل از هم است. درنتیجه آن نیز بهره‌وری بالاتر نرم‌افزار، عدم یا وابستگی کمتر کسب‌وکارهای مختلف بانکی به یکدیگر را شاهد خواهیم بود.